Herkku Tarhat Oy ja Fis Omenat Oy
Omenoiden viljelyä ja tukkukauppaa toteuttavien Herkku Tarhat Oy:n ja Fis Omenat Oy:n osakekannat siirtyivät Ilpo Rantalaihon omistukseen.
Herkku Tarhat Oy:n ja Fis Omenat Oy:n osakkeet myynyt Jorma Jaakkola on viljellyt omenoita jo 46 vuoden ajan, ja nähnyt sinä aikana omenabisneksen nousut ja laskut. Karjalohjalla sijaitsevat omenatarhat ovat onneksi vuosikymmenten aikana välttyneet suurimmilta takaiskuilta, jotka olisivat tuhonneet koko sadon. Tuholaiset ja yöpakkaset ovat silti tulleet tutuiksi.
– Kollegaani siteeraten omenanviljelijän täytyy aina nukkua toinen silmä auki. Kasvustoa pitää seurata koko ajan ja katsoa, onko ravinteista puutetta. Tässä työssä pitää olla aina hälytysvalmiudessa, Jaakkola kertoo.
Ennakkoluuloton yrittäjä on kehittänyt liiketoimintaansa aktiivisesti esimerkiksi satsaamalla 2000-luvun alussa huippumoderniin omenanpakkaamoon, joka oli valmistuessaan Suomen nykyaikaisin.
Kun omenoita tuottavan Fis Omenat Oy:n sekä omenoiden myyntiin ja pakkaamiseen painottuneen Herkku Tarhat Oy:n osakkeiden myynti tuli ajankohtaiseksi, halusi Jaakkola löytää ostajaksi henkilön, joka veisi toimintaa eteenpäin samanlaisella rohkeudella. Jaakkolan omista kontakteista ei löytynyt sopivaa henkilöä osakekannan ostajaksi, joten hän kääntyi Advance Teamin asiantuntijoiden puoleen:
– Advance Team auttoi sopivan ostajan löytämisessä ja arvonmäärityksessä. Kun aloin pohtia osakkeiden myymistä, halusin löytää aktiivisen kaverin toimintaa jatkamaan. Ostaja Ilpo Rantalaiho saa halutessaan tehdä loppuelämänsä tätä työtä, sillä tekemistä ja kehitettävää riittää.
Kuvassa vas. Ilpo Rantalaiho sekä Jorma Jaakkola
Asiantuntijan avulla nopeita tuloksia
Yrityskaupan onnistumisen edellytyksenä on sopivan ostajan löytyminen sekä yhteinen näkemys toiminnan kehittämisestä. Advance Teamin yritysvälittäjä Juha Huotari kuvailee myyntiä strategiseksi prosessiksi, jossa huomioidaan ostajan motivaatio, sijainti ja nykyisen liiketoiminnan sopivuus ostettavaan tuotteeseen tai palveluun. Koronan aiheuttamasta poikkeusajasta huolimatta myyntiprosessiin meni kokonaisuudessaan vain kolme kuukautta.
– Yritysvälittäjä auttaa tunnistamaan oikeanlaiset ostajatahot. Näin myyjä säästää aikaa ja rahaa, ja ostaja on tyytyväinen onnistuessaan ostamaan mieleisensä yrityksen, Huotari kuvailee.
Toisin kuin moni luulee, omenabisnes pyörii vilkkaana ympäri vuoden. Loppukesä on kiireisintä aikaa, mutta viljelijän työt alkavat jo helmikuussa puiden leikkauksella. Omenapuiden leikkaaminen saadaan tehtyä vappuun mennessä, ja kesäaskareisiin kuuluu erilaista puiden sitomista ja lannoitusta. Elokuussa alkaa omenoiden poiminta, pakkaaminen ja toimitus kauppoihin. Muu aika kuluu liiketoiminnan kehittämiseen ja asiakkuuksien hoitamiseen.
Pian 75-vuotias Jaakkola on tottunut tekemään kiireaikoina töitä jopa 100 tuntia viikossa. Edelleenkään hän ei ole jäämässä kokonaan eläkkeelle, vaan jatkaa omenanviljelyn neuvonantajana Rantalaihon siirtyessä puikkoihin.
– Annan tarvittaessa vinkkejä toiminnan jatkajalle, sillä joka vuodenaika tuo mukanaan erilaiset työt. Jään itse avoimin mielin odottamaan tulevaisuutta. Advance Teamin asiantuntijoita voin suositella muillekin. Heillä asiat toimivat kuten pitikin, ja pääsimme kaupassa maaliin, Jaakkola summaa.
Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy