Tervetuloa yrityskaupoille! Tutustu Basic, Standard ja Premium -myyntipaketteihin ja ota yhteyttä!

Kasvava ja kannattava kuljetusalan yritys Ajoneuvojen lämmitys- ja kylmälaitteiden ammattilainen Thermo-Tek Oy Westivo Oy

Westivo Oy:lle toteutettiin sukupolvenvaihdos.

Kuljetusliike Seto Oy

Kuljetusliike Seto Oy:lle toteutettiin sukupolvenvaihdos.

Autokorjaamo T ja P Lahti Ay

Autokorjaamo T ja P Lahti Ky:lle toteutettiin sukupolvenvaihdos.

Kuljetusliike Pauli Helenius Oy

Kuljetusliike Pauli Helenius Oy:n osakekanta myytiin yksityishenkilöille vuonna 2007.

Kuljetusliike Esko Lehtinen Oy

Kuljetusliike Esko Lehtinen Oy:n liiketoiminta myytiin Kuljetuskivi Helokivi Oy:lle ja KJ Helo Oy:lle vuonna 2010.

Puskan auto Oy

Järvenpääläinen täyden palvelun autokorjaamo Puskan Auto toteutti yritysjärjestelyjä Advance Teamin kanssa vuonna 2018.

Kuljetus Lintukangas Oy

Kuljetus Lintukangas Oy:ssä MBO-järjestely

Perinteikäs Kuljetus Lintukangas Oy myi liiketoimintansa. Liiketoiminnan ostajana oli Janne Söderholmin yhtiö, joka ennestään toimi toimialalla varastointipalvelujen parissa. Janne on myös Kuljetus Lintukankaan pitkäaikainen avaintyöntekijä. Yritysjärjestelyssä myyjäyhtiö ja sen omistaja Teppo Lintukangas tuli uuden yhtiön osakkaaksi ja Teppo Lintukangas ostajan hallituksen puheenjohtajaksi.

Järjestely oli siten hyvin puhdas liikkeenjohdon liiketoimintaosto, jossa toteutuu tällaisille järjestelyille tyypilliset ominaisuudet. Liiketoiminnan jatkaminen tapahtuu asiakaspintaan nähden hyvin pienin muutoksin. Ostajataho tuntee hyvin liiketoiminnan ja siihen liittyvät riskit, joten onnistumismahdollisuudet ovat hyvät. Järjestelyllä voidaan tehdä omistajanvaihdos pitkäjänteisesti mutta vastuu ja toimintojen kehittäminen jää kuitenkin keskeisesti uuden omistajatahon ideoiden, osaamisen ja kehittämisen varaan. Järjestelyssä sekä myyjä- että ostajataho sitoutuvat sekä henkisesti että merkittävin taloudellisin intressein järjestelyn onnistumiseen.
Mikko Ruotsalainen, joka toimi järjestelyn ”kätilönä” kertoi, että järjestely toteutettiin erittäin hyvässä hengessä. Siinä näkyi hyvin kaupan osapuolten vahva luottamus toisiinsa. Järjestely oli ehdoiltaan ja syntyneeltä taserakenteeltaan terve ja siten rahoituksen saanti järjestelyyn sen tueksi tarjottujen hyvien suunnitelmien kanssa oli suhteellisen helppoa. Myyjätaho sitoutui järjestelyyn myös merkittävällä panoksella, joka mahdollistaa aikanaan järkevässä tasossa olevan korvauksen järjestelyn onnistuessa. Malli sopisi hyvin monille muille yrittäjille /yritykselle, jotka suunnittelevat sukupolvenvaihdosta pienellä aikaviiveellä ja joiden avainhenkilöistä voisi löytyä osaavia ja yrittäjähenkisiä työntöntekijöitä ”viestikapulan vastaanottajiksi”.

Teksti:
Jarmo Mäkeläinen
Ampersand Design Oy

KHK-Auto Oy

Perheyrityksen menestystarina jatkuu

Advance Team oli toteuttamassa KHK-Auto Oy:n sukupolvenvaihdosta vuonna 2007. Tänä keväänä lahtelaisyrityksessä tehtiin osakekauppa, jonka myötä yhtiö jatkaa nyt yhden yrittäjän johdolla.

Vuonna 1988 perustettu lahtelaisyritys siirtyi Kim ja Mika Kilposen omistukseen vuonna 2007, kun heidän isänsä Reijo Kilponen jäi pois työelämästä ja halusi poikiensa jatkavan yritystoimintaa.
– Tällöin yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos, joka sujui hyvin Advance Teamin välityksellä, vuodesta 1999 perheyrityksessä työskennellyt Kim Kilponen kertoo.
KHK-Auto Oy tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista palvelua autojen huolto- ja korjaustoimista maalaukseen. Yritys työllistää tätä nykyä kahdeksan autoalan osaajaa.
– Yksi vahvuuksistamme on se, että vanhemman ikäpolven tietotaito on voitu siirtää onnistuneesti nuoremmalle polvelle, Kim Kilponen toteaa.

Advance Teamin toteuttama osakekauppa

– Viime aikoina olimme pohtineet veljeni kanssa yrityksemme tulevaisuutta. Itse kaipasin uusia haasteita ja hain opiskelemaan, enkä ollut halukas jatkamaan yrittäjänä enää KHK-autossa, Mika Kilponen kertoo.
Pohdintojensa jälkeen Kilposet ottivat yhteyttä Advance Teamiin, jonka asiantuntemuksesta heillä oli hyviä kokemuksia aiemmin toteutetusta sukupolvenvaihdoksesta.
Yhteydenoton jälkeen yritysvälittäjä Pekka Kiukkonen tapasi yrittäjät viime syyskuussa.
– Yrityksestämme tehtiin arvonmääritys, jonka pohjalta lähdimme viemään asiaa eteenpäin. Kun ulkopuolinen asiantuntija määrittelee yritykselle arvon, prosessin vieminen loppuun asti on jouhevaa, Kim Kilponen toteaa.

Kuvateksti: KHK-Auto Oy:n vetovastuu on tätä nykyä yrittäjä Kim Kilposen harteilla. Mika Kilponen luopui yrittäjyydestä opiskellakseen konetekniikan insinööriksi Lahden ammattikorkeakoulussa. Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkonen toimi osakekaupan välittäjänä ja asiantuntijana.

Arvonmäärityksen päivitys ja raportointi

KHK-Auto Oy:n arvonmääritys päivitettiin viime joulukuussa, jonka jälkeen yrittäjät tapasivat yritysvälittäjän uudelleen.
– Tuolloin kävimme läpi osakekaupan toteutusmahdollisuuksia ja tehtiin rahoitusvaihtoehtojen selvitys. Pekka Kiukkosen rooli oli tärkeä: osakekaupassa tarvittiin asiantuntijan apua, sillä prosessin aikana tuli esiin paljon sellaisia yksityiskohtia, joista emme olleet tietoisia, Kim Kilponen kertoo.
Lahtelaisen perheyrityksen osakekaupassa voitiin hyödyntää sukupolvenvaihdokseen liittyvää myyntivoittoverohuojennusta. Päivitetyn arvonmääritysraportin perustalta yrityksen osakekaupalle saatiin lopulta järjestymään riittävä rahoitus.
– Arvonmääritys ja sen raportointi ovat hyviä työkaluja yritykselle. Perusteellisen selvityksen pohjalta sain tietoon, mikä on yrityksen nykytilanne ja mitä kehityskohteita on olemassa, Kim Kilponen mainitsee.

Lähitulevaisuus näyttäytyy valoisana

KHK-Auto Oy:n osakekauppa toteutettiin lopullisesti maaliskuussa.
– Yrityksemme lähitulevaisuuden näen valoisana, vaikka kilpaillulla alallamme riittää haasteita. Investointeja tarvitsemme jatkossakin. Jonkin verran huolestuttaa se, että uusia osaajia ei tahdo löytyä. Alan koulutukseen pitäisi voida panostaa nykyistä enemmän. Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto, Kim Kilponen sanoo.
Yrityksen omistusosuuden veljelleen myynyt Mika Kilponen opiskelee paraikaa konetekniikan insinööriksi Lahden ammattikorkeakoulussa.
– Ensimmäinen vuosi on nyt takana; insinööriopinnot kestävät kaikkiaan neljä vuotta, Mika Kilponen mainitsee.
Hän kertoo suhtautuvansa KHK-Auton lähitulevaisuuteen luottavaisesti.
– Toimijoita alalla riittää paljon, mutta laadukkaalla tekemisellä ja osaamiseen panostamisella voidaan erottua. Asiakaspalvelu on kaiken yritystoiminnan perusta, Mika Kilponen painottaa.

Jätä soittopyyntö

Tarvitsetko apua?

Jätä meille numerosi, niin soitamme sinulle takaisin!