Tervetuloa yrityskaupoille! Katso uusimmat myyntikohteemme ja lue uutisia tehdyistä yrityskaupoista.

Ritmacon

Kone- ja automaatioratkaisuja valmistava Enekos osti ultaäänihitsaustekniikkaan erikoistuneen Ritmaconin elokuussa 2019. Yrityskaupassa koko Ritmaconin osakekanta siirtyy Enekosin omistukseen. Yritysten toiminnot jatkuvat ennallaan, mutta tulevaisuudelta odotetaan synergiaetujen lisäksi globaalia kasvua.

Kun erikoistekniikkaan ja komponentteihin liittyvä tietotaito yhdistetään konerakentamiseen ja automaatio-osaamiseen, on kasassa kova paketti teknologista edelläkävijyyttä. Tästä kokonaisuudesta pääsevät jatkossa nauttimaan kaikki Enekosin ja Ritmaconin asiakkaat, sillä Ritmacon siirtyi Enekosin omistukseen elokuussa toteutuneessa osakekaupassa.

Yrityksillä on vuosikymmeniä pitkä yhteistyö takanaan. Enekos on käyttänyt jo 90-luvulta asti Ritmaconin toimittamia ja valmistavia komponentteja omissa koneenrakennuksen mittatilaustöissään. Ritmaconin toimitusjohtaja Harri Lohiluoto kertoo myyntipäätöksen olleen helppo, sillä hänen oma eläkeikänsä on lähestymässä, ja yrityksen tulevaisuuden toiminnan suhteen piti tehdä päätöksiä.

Kun Enekosin toimitusjohtaja Asser Vuola heitti puhelinkeskustelun lomassa Lohiluodolle ajatuksen Ritmaconin ostosta, se tuntui oikealta ratkaisulta:

-Ventovieraiden kanssa koko prosessin aloittaminen olisi ollut paljon vaikeampaa, mutta Enekosin kanssa luottamus toimi puolin ja toisin. Tärkeintä on, että Ritmaconin toiminta jatkuu ennallaan, ja ostajalla on samansuuntaiset visiot liiketoiminnan kehittämisestä. Enekosilla on hyvät omistajat ja vetäjät, jotka ovat sitoutuneet hommaan ja osoittaneet kykynsä, Lohiluoto kertoo.

Osakekauppaa edelsi Ritmaconin perusteellinen arvonmääritys, jonka tekemiseen otettiin asiantuntija-avuksi Advance Teamin yritysvälittäjä Pekka Kiukkonen. Huolellinen arvonmääritys loi pohjan koko yrityskaupan toteutumiselle. Koska Ritmaconilla oli usean vuosikymmenen historia takanaan, arvonmäärityksessä piti selvittää esimerkiksi yrityksen omien erikoislaitteiden, kuten hitsauslaboratorion, nykyarvo.

-Kokonaisuuden onnistumisen kannalta asiat piti tehdä oikeassa järjestyksessä. Tässä Advance Teamin Pekka Kiukkosesta ja hänen laatimastaan suunnitelmasta ja aikataulusta oli korvaamaton apu. Asiantuntija tiesi, miten myyntiprosessi saadaan etenemään mahdollisimman sujuvasti, Lohiluoto kiittelee.

Tavoitteena kansainvälinen kasvu

Ritmaconin osakekannan ostanut Enekos on tyytyväinen luotettavan komponenttitoimittajan ostoon. Yrityksen erityisosaaminen ja kasvupotentiaali luovat vahvan pohjan liiketoiminnan kehittämiselle tulevaisuudessa. Enekosin toimitusjohtaja Asser Vuola kuvailee osakekauppaa hyväksi päätökseksi sijoitusmielessä:

-Enekosilla on takana muutama hyvä vuosi, joten meillä oli investointivaraa, jonka halusimme sijoittaa takaisin liiketoimintaan. Ritmacon on hyvä sijoituskohde, koska saamme heiltä konekantaa ja henkilöresursseja sekä muita synergiaetuja. Esimerkiksi asiakasverkostomme on osittain sama.

Enekosin tehdaspäällikkö Tero Paakkinen pitää ulkopuolisen asiantuntijan mukanaoloa ostoprosessissa erittäin tärkeänä tekijänä. Neutraalin tahon tekemä arvonmääritys ei jätä sijaa myyjän tai ostajan subjektiivisille tulkinnoille, vaan kaikki perustuu faktoihin:

-Asiantuntijan tekemän arvonmäärityksen nähtyäni ymmärsin sen, mihin tosiasioihin hinnoittelu perustuu. Saimme Advance Teamin Pekka Kiukkoselta tyylikkäät dokumentit ja arviot, joista kaikki osapuolet ymmärsivät helposti, mistä on kyse.

Uusilla omistajille ei ole suunnitelmia yritysten toimintojen yhdistämisestä. Ritmaconin toimipaikkana säilyy Lahti, ja Enekos jatkaa toimintaansa Heinolassa. Lähitulevaisuuden suurin haaste liittyy Ritmaconin uuden toimitusjohtajan etsintään, kun Lohiluodon eläkkeelle siirtyminen lähestyy.

-Etsimme parhaillaan Ritmaconille uutta toimitusjohtajaa. Tärkeintä on löytää yritykselle kunnon vetäjä, mitä Harrikin on ollut, Paakkinen kehuu.

Enekosin tulevaisuuden tavoitteena on toiminnan kehittäminen ja maltillinen kasvu. Yrityksellä on jo nyt suuria kansainvälisiä asiakkaita, ja asiakasverkostoa halutaan laajentaa entisestään:

-Tulevaisuudessa meidän pitää miettiä, onko Enekosille tärkeää saada läsnäoloa myös muihin maihin, vai kasvatammeko kansainvälistä verkostoa muilla tavoin. Tähtäimessä on globaali toiminta ja entistä laajemmat palvelupaketit asiakkaille, Vuola linjaa.

Teksti:
Hanna Piiparinen
Ampersand Design Oy

Jätä soittopyyntö

Miten voimme auttaa?

Jätä meille numerosi, niin otamme sinuun yhteyttä.